28 september: Werelddag tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid is een virusziekte die vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het virus wordt door bijten of likken door een dier doorgegeven. Ook honden kunnen dit virus bij zich dragen als ze niet zijn ingeënt. Wist je dat deze ziekte dodelijk is? Jaarlijks sterven er in Azië en Afrika nog tienduizenden mensen aan deze ziekte. Niet voor niets wordt er ieder jaar op 28 september aandacht gevraagd voor hondsdolheid door middel van promotiecampagnes en inentingssessies. De internationale dag is niet zonder reden gekozen: 28 september is de sterfdag van de uitvinder van het rabiësvaccin: Louis Pasteur.

 

We vertellen je in dit blog meer over deze hardnekkige virusziekte en de broodnodige entingen.

Waarom de werelddag tegen hondsdolheid?

Deze jaarlijkse terugkerende dag herinnert men eraan dat hondsdolheid één van de dodelijkste virussen is die we kennen. We kunnen dus geen enkel risico nemen. Niet voor niets zijn vaccinaties tegen deze virusziekte van groot belang. Om hondsdolheid te bestrijden, is volgens de Wereldorganisatie voor diergezondheid massale vaccinatie van honden de meest effectieve oplossing op lange termijn. Het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie is dan ook om in 2030 geen enkel dodelijk slachtoffer ten gevolgen van hondsdolheid meer te hebben.

Wat moet je weten over hondsdolheid?

Hondsdolheid is fataal voor de mens

Het rabiësvirus heeft een vrij lange incubatietijd: gemiddeld tussen de 20 en 60 dagen. Als iemand ziek wordt, dan zullen er eerst griepachtige verschijnselen optreden. Deze verschijnselen worden opgevolgd met spierkrampen of zelfs verlammingsverschijnselen. Uiteindelijk treden en er slik- en ademhalingsproblemen op, met uiteindelijk een coma of zelfs de dood tot gevolg. Een levensgevaarlijke ziekte dus.

Geen hondsdolheid op Antarctica

Er sterven jaarlijks nog tienduizenden mensen aan hondsdolheid. Maar lief 95% hiervan komt uit Azië en Afrika. Hoewel hier jaarlijks de meeste sterfgevallen zijn, komt hondsdolheid overal ter wereld, behalve op Antarctica, voor. 

Hondsdolheid wordt door meerdere dieren overgebracht

De grootste veroorzaker van het rabiësvirus in Afrika en Azië, is de zwerfhond. Toch zijn er ook andere dieren die deze ziekte met zich mee kunnen dragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vleermuizen, vossen, apen en wasberen?

Vaccinatie van (zwerf)honden biedt een uitkomst

Deze gevaarlijke virusziekte is met één vaccin te voorkomen. Als 70% van de zwerfhonden zou worden gevaccineerd, dan zou dit al veel menselijke slachtoffers besparen. Niet voor niets wordt er in bepaalde landen gewerkt volgens het ‘eliminatie programma’, waarbij zoveel mogelijk zwerfhonden gevaccineerd worden tegen deze ziekte.

Hondenpension-hesterhoeve-hondenopvang

Rabiësvaccin in Nederland

Hondsdolheid is te voorkomen, gelukkig maar! Een vaccin beschermt je hond voor 100% tegen rabiës. Let wel op: het rabiësvaccin wordt niet standaard gegeven in Nederland, omdat het hier in principe niet voorkomt. Wel geldt dat als je gaat reizen met je hond, je moet zorgen voor een rabiësvaccin. Een hond mag vanaf drie maanden worden ingeënt tegen hondsdolheid. De vaccinatie beschermt voor ongeveer drie jaar. 

Wil je meer informatie over het rabiësvaccin? Je dierenarts kan jou hier ongetwijfeld meer over vertellen. Ben je benieuwd welke vaccinaties in ons hondenpension verplicht zijn? Dat kun je uiteraard terugvinden op onze website.

Hondenpension boeken

Nu we hier toch zijn: we hebben de komende tijd nog enkele plaatsen beschikbaar. Ga je een dagje weg, of heb je een langere vakantie op de planning staan? Jouw hond kan zowel in onze dagopvang, als in ons hondenpension terecht. Samen met onze enthousiaste medewerkers zorgen we ervoor dat jouw trouwe viervoeter een onvergetelijke tijd heeft!

Onze diensten

Hondenpension

Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Uw hond is van harte welkom in ons heerlijke hondenpension.

Dagopvang

Vindt u het fijn als uw hond wordt opgevangen, terwijl u overdag aan het werk bent? Of zoekt u voor een dagje oppas? Onze dagopvang is dan een ideale oplossing!

Trimsalon

Wilt u uw hond weer gewassen en geknipt komen ophalen? Wij hebben een trimsalon op locatie.